S cieľom uľahčiť užívateľom používať naše webové stránky využívame cookies. Používaním našich stránok súhlasíte s ukladaním súborov cookie na vašom zariadení. Nastavenia cookies môžete zmeniť v nastavení vášho prehliadača.

Radi Vám poradíme: 0904 345 345 | PO - PI 8.00 do 15.00 h.

POZOR ZMENA!!! V súvislosti s obmedzeniami kvôli pandémii Covid-19 sme v sklade len nevyhnutný čas. Pokiaľ máte záujem o osobný odber, je potrebné sa dopredu dohodnúť.

Prosíme Vás o trpezlivosť, mimoriadna situácia môže ovplyvniť čas doručenia. Na vašich objednávkach intenzívne pracujeme. Ďakujeme za pochopenie.

Ružičkový kel vás zbaví chronickej únavy

16.03.2020

Ružičkový kel vás zbaví chronickej únavy

Pôvabné ružičky s jemnou horkastou chuťou sú typickou zimnou zeleninou. Ružičkový kel, to sú malé guľôčky zložené z drobučkých lístkov. Je obľúbenou a rozšírenou prílohou k mäsu a ozdobou studených mís. Na tanieri pôsobí veľmi elegantne, no okrem estetických predností má aj ďalšie: lahodnú chuť a vysoký obsah liečivých látok.

Ružičkový kel je špeciálny druh, ktorý rastie na vysokých hrubých stonkách. Vďaka pomerne nízkemu obsahu vody má koncetrovanú jemne korenistú chuť. Množstvo účinných látok cítime už na jazyku. Pestuje sa v skleníkoch i vonku na hriadkach. Je veľmi odolný proti mrazu, vďaka čomu sa môže cez zimu nechať v záhradke. Je tak zdrojom čerstvých vitamínov cez zimné mesiace.

Ružičkový kel patrí medzi najmladšie pestované hlúboviny. Prvé zmienky o ňom pochádzajú zo 16. storočia. Neskoršie údaje uvádzajú jeho pestovanie v okolí Bruselu, kde pravdepodobne vznikol. Preto sa v niektorých krajinách volá bruselská kapusta. Je veľmi rozšírený v západnej Európe a v Severnej Amerike. U nás sa pestuje málo. 
Ružičkový kel vytvára v prvom roku konzumné časti, ktorými sú ružičky alebo listy, prípadne aj časť dužinatej stonky. Od ostatných hlúbovín sa líši charakteristickou stavbou rastlín. Vytvára stonku, po jej dĺžke sa tvoria v hustej špirále listy a v ich pazuchách sa neskôr vyvíjajú malé hlávky, ktoré nazývame ružičky. Ružičky dorastajú do veľkosti s priemerom 20 až 60 milimetrov. Na jednej rastline býva 20 až 60 ružičiek. 

Obsah vitamínov a minerálov v ružičkovom keli
Ružičkový kel obsahuje v 100 g 42 kalórií, 0,3 g tukov, 9 g sacharikov (z toho 2,2 g cukry), 3,8 g vlákniny, 3,4 g bielkovín. Ďalej obsahuje vitamín A, vitamín B1-tiamín, B6-pyridoxín, B9-kyselinu listovú, C, K a z minerálnych látok obsahuje draslík, mangán, vápnik, sodík, horčík, železo a fosfor. Kel ružičkový pomáha zdolať únavu a dodáva elán, posilňuje nervy, aktivuzuje krvotvorbu a okysličenie buniek, upravuje trávenie, podporuje imunitu, udržuje zdravé kosti, znižuje zápal, zachováva stabilnú hladinu cukru v krvi, atď.

  

Ružičkový kel a jeho účinky na zdravie

Ružičkový kel pomáha zdolať únavu a dodáva elán
Vďaka vysokej koncentrácií vitamínu B1-tiamínu a B9-kyseliny listovej je kel ružičkový mimoriadne vhodný pre všetkých, ktorí trpia chronickou únavou, podráždenosťou a poruchami koncentrácie, chýba im chuť do života a elán. Kyselina listová pozitívne vplýva na našu náladu, funguje ako transportér hormónov a prenáša nervové vzruchy. Stimuluje tvorbu noradrenalínu.

Ružičkový kel posilňuje nervy
Osoby vystavené stresu, konfliktom a problémom bezpodmienečne potrebujú stravu zameranú špeciálne na posilnenie nervov. Stres a hnev totiž vo zvýšenej miere spotrebúvajú výživné a biologicky aktívne látky z krvi. Konzumáciou ovocia a zeleniny môžeme poskytnúť našim vystresovaným nervom presne to, čo najväčšmi potrebujú. Najlepšou tabletkou proti stresu je ružička kelu.

Ružičkový kel podporuje imunitu
Jednou z najpôsobivejších charakteristík ružičkového kelu je jeho vysoký obsah vitamínu C. Jeden šálka ružičkového kelu obsahuje viac ako 120% denného odporúčaného množstva vitamínu C - antioxidant, ktorý pomáha podporovať vstrebávanie železa a je zapojený do opravy tkanív a imunitnej funkcie.

Knihy so zdravotnou tematikou do každej domácnosti

          
Knihu si môžete objednať po kliknutí na obálku.

Ružičkový kel znižuje zápal
Zápal je normálna imunitná reakcia, ale chronický zápal môže prispieť k ochoreniam, ako je rakovina, diabetes a srdcové ochorenia. Zlúčeniny nachádzajúce sa v kapustovitej zelenine, ako napríklad ružičkový kel, majú protizápalové vlastnosti. Navyše, ružičkový kel má vysoký obsah antioxidantov, ktoré môžu pomôcť neutralizovať voľné radikály, ktoré môžu spôsobiť zápal. Kaempferol (typ flavonoidu, ktorý sa nachádza v rôznych rastlinách a rastlinných potravinách), jeden z hlavných antioxidantov nachádzajúcich sa v ružičkovom keli, má obzvlášť silné protizápalové vlastnosti.

Ružičkový kel zachováva stabilnú hladinu cukru v krvi
Popri impozantnom nutričnom profile a dlhom zozname zdravotných benefitov môže ružičkový kel tiež pomôcť udržať hladinu cukru v krvi stabilnú. Je to preto, že kel má vysoký obsah vlákniny, čo pomáha regulovať hladinu cukru v krvi. Vláknina sa pomaly pohybuje cez telo bez dozrievania a spomaľuje vstrebávanie cukru do krvi. Zvýšenie príjmu ružičkového kelu popri inak zdravej výžive pomáha udržať hladinu cukru v krvi stabilnú.

Pre spestrenie stravy
Kelom ružičkovým si môžeme spestriť zimnú stravu, lebo dobre prezimuje a môže sa zbierať aj v zime. Ružičky sa podávajú varené, dusené, zapekané alebo vyprážané. Listy sa používajú na prípravu prívarkov a kelových fašírok.

Zdravé recepty
Chrumkavý pečený kel na masle a ďalšie recepty. Kto má rád ružičkový kel, bude nadšený. Ochutnajte!

      

ČUČORIEDKY NERODIA
V ponuke videorád pribudol nový príspevok s radou, čo robiť ak nám prestanú rodiť čučoriedky.
Pozrieť si ho môžete tu: Videorady Plat4M Books.

 

Pre lepší rast priesad vám pomôžu mykorhízne huby
(kliknite na jednotlivé druhy myhorhíznych húb - dozviete sa viac o produktoch)

                     

 


Pestujete ružičkový kel
Zber je aktuálny od jesene. Neškodí mu ani mráz, naopak, po zmrznutí majú ružičky jemnejšiu chuť. Ružižky sa oberajú jednotlivo, alebo spolu so stonkou odrezanou nad hornou a spodnou ružičkou. Najmenší povolený rozmer v II. akostnej triede je 15 mm, v I. triede 20 mm. Na skladovanie sa kel ružičkový nehodí. Krátky čas sa ružičky uchovávajú v chladničke. Najčastejšie sa podávajú ružičky dusené, varené a poliate maslom alebo inou omáčkou či majonézou. Na slávnostnejšie príležitosti sa rôznym spôsobom zapeká alebo vypráža. Je vhodnou prílohou k mäsovým jedlám a súčasťou polievok.

.

Chcete si dopestovať ružičkový kel v záhrade?
Vyskúšajte kvalitné semienka z produkčného domu Franchi

Chcete si dopestovať cibuľu v záhrade?

 

Viete, ktorá zelenina patrí medzi skutočných otužilcov?  
Kel hlávkový je najbližší príbuzný kapuste hlávkovej. V porovnaní s ňou má však hneď niekoľko výhod. Hoci je pravda, že sa nedá použiť na kvasenie, je pestovateľsky menej náročný a oveľa viac mrazuvzdorný. Zvláštnu pozornosť si zaslúžia takzvané adventné odrody určené na prezimovanie, napríklad ‘Arkta’.

Kel ružičkový
Obľúbený je pre jemné ružičky, ktoré získajú ešte lepšiu chuť po miernom premrznutí. Keďže znesú mráz až -17 °C, aj ony môžu zostať na hriadke veľmi dlho bez toho, aby sa znehodnotili. Na prezimovanie v naozaj chladných oblastiach si však vyberajte radšej neskoré a nízke odrody.

Kel kučeravý 
Už v staršej literatúre sa označoval ako kučeravá zimná kapusta, práve pre svoju skutočne vysokú mrazuvzdornosť. Spolu s kelom ružičkovým mu tak právom patrí prvá priečka v rebríčku hlúbovinových otužilcov. Okrem nenáročnosti a jednoduchého pestovania je jeho výhodou i postupný zber listov podľa aktuálnej potreby. A to nielen na jeseň, ale aj v zime či v predjarí.

Použité zdroje:
https://zdravopedia.sk/zelenina/kel-ruzickovy-10-ucinkov-na-zdravie

Témy s radami

Ivan Hričovský radí


Potrebujete
poradiť v záhrade? Čítajte rady a odporúčania Ivana Hričovského. Kliknite na portrét nestora slovenského ovocinárstva.

Katarína Horáková radí

Zaujímate sa o upevnenie si svojho zdravia a chcete sa zdravo stravovať? Čítajte rady a odporúčania profesorky Kataríny 
Horákovej. Kliknite na portrét známej slovenskej spisovateľky.

Sám sebe lekárom

 

Slovenské autorky populárnych kníh o zdraví, zdravom životnom štýle, spôsoboch chudnutia, zdravom stravovaní, postupoch pri upevňovaní zdravia ponúkajú mnoho zaujímavostí ako sa starať o svoje zdravie. 

Štítky

strapky afrodiziakum Agrocentrum akné albízia alergén alergie alicín alkaloidy alkohol Alzheimerova choroba amarant aminokyseliny analgetický účinok anémia anetol aníz Anna Szabóová antibakteriálne účinky antibakteriálny prostriedok antibiotiká antimikrobiálny antioxidanty antiseptické účinky antisklerotické účinky antivirálne účinky antokyány antraknóza APNOE apríl arónia artičoky artritída askospóra astma ateroskleróza august avokádo badián baklažán baktéria balkón banán bárium batát baza bazalka begónie Beta karotén betaglukán bez chémie bezlepkové jedlo biele pečivo bielkoviny Biobit XL biochemické procesy biologická ochrana bioTomal blyskáčik BMI bobuloviny bolesť bolesť hlavy bolesť hrdla bolesť zubov bór borelióza BorOil brassinin brokolica broskyne brusnice bryndza bulgur bunka burčiak burina bylinky Cagáň Ľudovít čaj čaj čakanka CarnoMed celozrnné pečivo cerálie čerešne černice červce červené krvinky červené víno červík červivosť cesnak chia semienka chia semienka Chitopron chlorela chlorofyl cholesterol cholín choroby chren chrípka chróm chronické ochorenia chudnutie chudokrvnosť cibuľa cícer cícer baraní čierna reďkev čierne ríbezle čierny koreň cievy čínska kapusta čistenie krvi citrón čokoláda črevá črevná flóra Crohnova choroba čučoriedky cuketa cukor cukrovka CuproTonic cvičenie cvikla cyklámeny datle december demencia depresie detektív detektívka detoxikácia organizmu DHA a EPA diéta dieťa diuretikum dna dojčenie draslík drenáž drobné ovocie dule duševná činnosť dusík dvojkrídlovce egreše ekzém energia enzýmy epilepsia esenciálne oleje estragón éterické oleje eugenol Farmárska revue fazuľa február fenikel fermentácia fialové zemiaky figy Finclub flavonoidy Floraservis fluór foláty Folicit fóliovník fosfatidylserín fosfor Franchi fuchsie fytochemikálie GABA gaštan glukóza glykémia glykozidy granátovník grepfruit harmanček Helicobacter pylori hemoroidy histamín história hlávkový šalát hliník hlíva hmyz hnačka hniloba hnojenie hnojivo hojenie rán horčík horčiny hormóny horúčka hrachor siaty hrášok hrdza hrozno hrušky hubová choroba huby hudba humáty husenice hydratácia imunita Imunofol indoly infarkt infekcie infekcie močových ciest inulín Ivan Hričovský Ivana Horváthová izbové rastliny izotiokyanáty jablko jablone jablone stĺpovité jadroviny jahody január jar jarabina oskoruša jed jedlé kvety jedlo jeseň jód jodidovaná soľ jogurt júl jún kadmium kakao kaleráb kalórie kandidóza kapsaicín kapusta kardiosoľ kardiovaskulárne choroby karfiól karnozín karotenoidy kašeľ Katarína Horáková Katarína Skybová káva kazeín kešu orechy kivi kĺby klíčkový olej klíčky kliešť klinčeky kobalt kofeín Kohaplant kokosový olej kombucha kompostovanie koncentrácia konzumácia kôpor kôra koriander koronavírus kosenie kosti kôstkoviny koža kŕčové žily kremík krevety krill olej krvný tlak krytonos kučeravosť kučeravosť kukla kukurica kumarín kumquat kurkuma kurkumín kvasinky kvetináč kvetová lúka kvety L-karnitín L-teanín laktobacily laktóza ľanové semienka ľanový olej larva láska lecitín lepové doštičky letničky leto letorasty leukémia levanduľa liečba liečivé bylinky lieky lieska lieskové orechy limetka lipidy lipový listy losos Lucia Sedláček Harničárová lufa lúka lupiny luteín lykopén lyzin Magdaléna Valšíková-Frey máj majorán mak maliny málokrvnosť mandle mangán mango mangold marec marhule mäso mäsové výrobky mäta matcha Matušíková Sylvia meď med medonosné rastliny medovka medvedí cesnak melanóm melón méry metabolizmus metylsalicytát migréna milovanie minerály mišpula mliečne kvasenie mliečne výrobky mlieko mobil močopudné účinky molica molybdén Monika Ďurišová morská soľ morské plody moruša motýľ mozgová príhoda mozgové vlny mozog mravce mráz mrkva mucha múčnatka multivitamín mungo fazuľa muškátový oriešok muškáty mykorhízne huby mykóza myrozináza nádcha nadmerné potenie nádory nadúvanie nadváha nápoj narkolepsia nechtík nehoda nektarinky nemocnica nervozita nervy nespavosť neuróny nevoľnosť niacínamid nikel nosániky november obezita obilniny obličkové kamene obličky obranyschopnosť ochorenie ochrana rastlín oči očistná kúra odrody odrody okra okrasná záhrada október olej olivový olej olivy olovo omega-3 mastné kyseliny opad plodov opeľovanie orechy ortuť osivo osteoporóza ostružiny ovocie ovocná záhrada ovocné stromky ovsené vločky oxidačný stres padanie vlasov pak choi palina palina dračia palmeta pamäť papaín papaín papája papája paprika paprika para orechy paradajky parazity parenisko Parkinsonova choroba paštrnák patizón patogén pažítka pečeň pečivo pektín peronosporóza pestovanie petržlen physalis pikírovanie píniové oriešky piperin pitný režim plánty pleseň pleť plodnosť plynatosť pocit úzkosti pôda podpník pokožka poľníček polotieň polyfenol pomaranč pór poruchy správania postrek potencia potočnica lekárska potraviny PowerOf-K pre deti prebierka plodov predpestovanie prekyslenie organizmu prevencia pŕhľava priateľstvo príbeh priesady proantokyanidíny probiotiká prostata proteíny psoriáza psychika púpava puríny quercetin quinoa rady rajčiny rakovina rakytník raňajky rasca rast rastlinný olej rebarbora recepty reďkovka redukčná diéta regenerácia reishi reklama REM repelent repkový ole respiračné problémy reuma rez ríbezle riboflavín rigolovanie ringloty rododendrony rojenie rozmarín rozprávka roztočce rukola rumanček ruže ružičkový kel ryby ryža Sabína Zavarská sacharidy sadenice saturejka sedatíva selén semeno semiačka september serotonín sexuálne zdravie shii-take silice šípky síra skleník škodcovia škorica škrupinoviny škvrny škvrny na nechtoch slimáky slivky slizniaky slnečnicový olej sloní cesnak smäd smútivka sny sodík sója sójový olej soľ šošovica spaľovanie tukov spánok špargľa špenát spirulina špongia srdce srdcovo-cievny systém srvátka štádiá spánku starnutie stévia stimulátor rastu stravovanie stres strukoviny sulforafan sulforafan sušenie súťaže svaly Symfónia Lesk 3 v 1 Tamašek tanín taurín tehotenstvo tekvica tekvicovité terasa topinambur tráva trávenie tráviaci trakt trávnik trávnik triesloviny tropická rastlina tryptofán tuky tvaroh tvarovanie uhorka ÚKSÚP ulitníky únava úroda ústa uštipnutie úzkosť vajcia vakcína Vallo Ivan Valšíková-Frey Magdaléna vanilka vápnenie vápnik včely vianočné pečenie videorady vinič vinohrad viróza vírus višne vitalita vitamíny vláknina vlasy vlnovky voda voľné radikály vošky vražda vrtivka čerešňová vrtivka orechová vrúbľovanie vstrebávanie vápnika vyprázdňovanie výsadba vyšetrenie výskum vyvýšené záhony výživa výživový doplnok záhada záhrada zakoreňovač zalievanie žalúdok zápal zápcha zaškrtenie zaváranie závlaha zázvor zdravá strava zeaxantín zelené hnojenie zelené potraviny zelenina zeler železo zemiaky zemina zemolez zima zinok živice živiny životospráva živý plot žlčník žltačka zmrazovanie zrak zrak zranenie zrno zuby zvýšená teplota
ZTk1Z