S cieľom uľahčiť užívateľom používať naše webové stránky využívame cookies. Používaním našich stránok súhlasíte s ukladaním súborov cookie na vašom zariadení. Nastavenia cookies môžete zmeniť v nastavení vášho prehliadača.

Pre informácie o objednávkach volajte: 0904 345 345 | PO - PI 8.00 do 15.00 hod.

Čierne je zdravé! Prečo?

10.02.2020

Čierne je zdravé! Prečo?

Tmavé potraviny sú zdravšie ako svetlé a platí: Čím tmavšie, tým zdravšie! Pritom vôbec nejde o pečivo, či len oň. Viete prečo? Totiž čučoriedky, baklažán, borievky, baza, … 

Prečo vďaka ním odbúravame ľahšie napríklad tuky? Prečo ochraňujú pred chorobami?

Z čoho sú vlastne tmavé?
Tmavá farba väčšiny plodov je spôsobená obsahom antokyánov. Takéto ovocie alebo zelenina majú červenú, fialovú, purpurovú, či až černastú farbu. Platí, že čím viac týchto látok plod obsahuje, tým je tmavší. Tmavšia farba znamená zároveň aj silnejšie účinky na zdravie. Antokyány patria do skupiny flavonoidov, ich názov pochádza z gréčtiny a znamená oceľovo-modrý kvet – (ánthos) = kvet, κυανός (kyanos) = oceľovo-modrý.

Aké sú ich zdravotné výhody?
Antokyány, a teda aj plody, ktoré ich obsahujú, urýchľujú hojenie rán, podporujú uzdravenie poškodeného tkaniva. Vďaka nim ľahšie odbúravame tuky, máme rýchlejší metabolizmus. Pozitívne pôsobia aj na srdce a cievy, chránia pred anginou pectoris, aj pred poškodením ciev cholesterolom. Fungujú tiež proti vredovej chorobe žalúdka a preukázateľne pôsobia v prevencii proti rakovine čriev.

To však stále nie je všetko
Antokyány znižujú priepustnosť drobných vlásočníc, a tým nás chránia pred kapilárnym krvácaním. Prospešné sú aj pre náš zrak – zlepšujú regeneráciu očnej sietnice resyntézou bielkovinového purpuru v tyčinkách, ktoré podmieňujú videnie v zhoršených svetelných podmienkach.

Polyfenoly, ktoré obsahuje tmavé bobuľové ovocie prospievajú aj nášmu mozgu a podporujú rozvoj kognitívnych funkcií, zároveň zabraňujú ich poklesu vo vyššom veku.

Kde všade sa antokyány nachádzajú? 
(najvyššie majú najväčší obsah antokyánov)?

  • Jarabina – arónia čiernopodá
  • Baza čierna
  • Fialová kukurica
  • Černice
  • Baklažán
  • Borievky
  • Čučoriedky
  • Čierne ríbezle
  • Červené ríbezle
  • Pomaranče
  • Modré hrozno
  • Čerešne
  • Brusnice
  • Maliny
  • Červené reďkovky
  • Červená kapusta
  • Slivky
  • Jahody

Nie je to však len tmavé ovocie, čo je zdravé
Týka sa to aj ryže, strukovín, svoje výhody má aj čierny čaj.

Čierna ryža
I keď je hnedá zdravá a podstatne zdravšia ako tá najmenej prospešná pre ľudské zdravie, ale, žiaľ, najčastejšie používaná – biela, čierna prináša ešte viac výhod. Obsahuje veľké množstvo vitamínu E, ktorý posilňuje imunitný systém a chráni bunky pred poškodením voľnými radikálmi. Možno neviete, že čierna alebo divoká ryža, ako sa jej tiež hovorí, obsahuje viac antioxidantov ako čučoriedky. Okrem toho je aj veľmi chutná.

Čierna šošovica
Ten, kto ju ešte nevyskúšal, určite by mal. Čierna šošovica je veľmi chutná ako sólo príloha, ale dá sa použiť aj do šalátov, cestovinových jedál a podobne. Má menšie zrniečka, doslova nabité železom. Jedna šálka obsahuje približne 8 miligramov. Obsahuje aj veľa rozpustnej vlákniny, a teda prispieva nielen k dobrému tráveniu, ale aj k zníženiu hladiny cholesterolu. Podporuje činnosť imunitného systému.

Čierna fazuľa
Ak máte radi fazuľu, určite uprednostnite tmavú pred svetlou, či škvrnitou. Šupka tejto fazuľky obsahuje bioflavonoidy, silné rastlinné živiny, ktoré telo chránia pred rakovinou a celkovo prospievajú nášmu zdraviu.

Čierna sója
Ešte ste ju nevideli? V špecializovaných predajniach ju určite zoženiete. Kórejská štúdia potvrdila , že čierna sója znižuje riziko vzniku krvných zrazenín. Nezabúdajme tiež na obsah alfa-linolénovej kyseliny, typu omega-3 mastných kyselín, ktoré znižujú riziko srdcových ochorení.

Čierny čaj
I čierny čaj má svoje výhody a nielen starí Rusi vedia, prečo ho tak pravidelne pili… Obsahuje antioxidanty, ktoré urýchľujú zotavenie z bolesti svalov po intenzívnom cvičení, pomáha vstrebať škodliviny z tráviaceho systému. Môžu za to triesloviny, ktoré okrem toho pomáhajú aj pri reume a vysokom krvnom tlaku. Tiež znižuje riziko srdcového infarktu. Samozrejme, netreba to s ním preháňať. Kvôli obsahu kofeínu môže viac šálok denne, špeciálne navečer škodiť.

Možno neviete, že čierny čaj obsahuje vitamíny B1 a P. Z minerálnych látok fluór a draslík. Nájdeme v ňom aj chlorofyl. Nepime ho však s mliekom, pretože mlieko brzdí vstrebávanie katechínov, a potom nemôže pôsobiť na naše zdravie v plnej sile.

.

MÔŽE VÁS TIEŽ ZAUJAŤ

Témy s radami

Ivan Hričovský

FACEBOOK
.
Rady do záhrady
Ivan Hričovský

.
Potrebujete
poradiť
v záhrade?
Ivan Hričovský
-
RADY A ODPORÚČANIA

Kliknite

na portrét

.

Katarína Horáková

FACEBOOK
Katarína Horáková
radí

.

Zaujímate sa 
o upevnenie si svojho zdravia
a chcete sa zdravo stravovať? 

Čítajte

RADY A ODPORÚČANIA

profesorky Kataríny Horákovej. 

Kliknite na portrét
známej
slovenskej spisovateľky.

.

Ivan Hričovský

INSTAGRAM

Ivan Hričovský

radí

.

Potrebujete poradiť
v záhrade?

Čítajte rady a odporúčania
Ivana Hričovského. 

Kliknite
na portrét 
nestora
slovenského ovocinárstva
a presuniete sa
na jeho instagramový účet.

.

Štítky

presádzanie strapky afrodiziakum Agrocentrum akné albízia alergén alergie alicín alkaloidy alkohol Alzheimerova choroba amarant aminokyseliny analgetický účinok anémia anetol aníz Anna Szabóová antibakteriálne účinky antibakteriálny prostriedok antibiotiká antimikrobiálny antioxidanty antiseptické účinky antisklerotické účinky antivirálne účinky antokyány antraknóza APNOE apríl arónia artičoky artritída askospóra astma ateroskleróza august avokádo badián baklažán baktéria balkón banán bárium batát baza bazalka begónie Beta karotén betaglukán bez chémie bezlepkové jedlo biele pečivo bielkoviny Biobit XL biochemické procesy biologická ochrana bioTomal blyskáčik BMI bobuloviny bolesť bolesť hlavy bolesť hrdla bolesť zubov bór borelióza BorOil brassinin brokolica broskyne brusnice bryndza bulgur bunka burčiak burina bylinky Cagáň Ľudovít čaj čaj čakanka CarnoMed celozrnné pečivo celulitída cerálie čerešne černice červce červené krvinky červené víno červík červivosť cesnak chia semienka chia semienka Chitopron chlorela chlorofyl cholesterol cholín choroby chren chrípka chróm chronické ochorenia chudnutie chudokrvnosť cibuľa cícer cícer baraní čierna reďkev čierne ríbezle čierny koreň cievy čínska kapusta čistenie krvi citrón čokoláda črepník črevá črevná flóra Crohnova choroba čučoriedky cuketa cukor cukrovka CuproTonic cvičenie cvikla cyklámeny datle december demencia depresie detektív detektívka detoxikácia organizmu DHA a EPA diéta dieťa diuretikum dna dojčenie draslík drenáž drieň drobné ovocie dule duševná činnosť dusík dvojkrídlovce egreše ekzém energia enzýmy epilepsia esenciálne oleje estragón éterické oleje eugenol Farmárska revue fazuľa február fenikel fermentácia fialové zemiaky figy Finclub fľaky flavonoidy Floraservis fluór foláty Folicit fóliovník fosfatidylserín fosfor Franchi fuchsie fytochemikálie GABA gaštan glukóza glykémia glykozidy granátovník grepfruit harmanček Helicobacter pylori hemoroidy histamín história hlávkový šalát hliník hlíva hmyz hnačka hniloba hnojenie hnojivo hojenie rán horčík horčiny hormóny horúčka hrachor siaty hrášok hrdza hrozno hrušky hubová choroba huby hudba humáty husenice hydratácia imunita Imunofol indoly infarkt infekcie infekcie močových ciest inulín Ivan Hričovský Ivana Horváthová izbové rastliny izotiokyanáty jablko jablone jablone stĺpovité jadroviny jahody január jar jarabina oskoruša jed jedlé kvety jedlo jeseň jód jodidovaná soľ jogurt júl jún kadmium kakao kaleráb kalórie kandidóza kapsaicín kapusta kardiosoľ kardiovaskulárne choroby karfiól karnozín karotenoidy kašeľ Katarína Horáková Katarína Skybová káva kazeín kešu orechy kivi kĺby klíčkový olej klíčky kliešť klinčeky kobalt kofeín Kohaplant kokosový olej kombucha kompost kompostovanie koncentrácia konzumácia kôpor kôra koreňový bal koriander koronavírus kosenie kosti kôstkoviny koža koža kŕčové žily kremík krevety krill olej krvný tlak krytonos kučeravosť kučeravosť kukla kukurica kumarín kumquat kurkuma kurkumín kvasinky kvetináč kvetináč kvetová lúka kvety L-karnitín L-teanín laktobacily laktóza ľanové semienka ľanový olej larva láska lecitín lepové doštičky letničky leto letorasty leukémia levanduľa liečba liečivé bylinky lieky lieska lieskové orechy limetka lipidy lipový listy losos Lucia Sedláček Harničárová lufa lúka lupiny luteín lykopén lyzin Magdaléna Valšíková-Frey máj majorán mak maliny málokrvnosť mandle mangán mango mangold marec marhule mäso mäsové výrobky mäta matcha Matušíková Sylvia meď med medonosné rastliny medovka medvedí cesnak melanóm melón méry metabolizmus metylsalicytát migréna milovanie minerály mišpula mliečne kvasenie mliečne výrobky mlieko mobil močopudné účinky molica molybdén Monika Ďurišová Monilióza morská soľ morské plody moruša motýľ mozgová príhoda mozgové vlny mozog mravce mráz mrkva mucha múčnatka mulč mulčovanie multivitamín mungo fazuľa muškátový oriešok muškáty mykorhízne huby mykóza myrozináza nádcha nadmerné potenie nádory nadúvanie nadváha nápoj narkolepsia nechtík nehoda nektarinky nemocnica nervozita nervy nespavosť neuróny nevoľnosť niacínamid nikel nosániky november obezita obilniny obličkové kamene obličky obranyschopnosť ochorenie ochrana rastlín oči očistná kúra odrody odrody okra okrasná záhrada okrasné stromy október olej olivový olej olivy olovo omega-3 mastné kyseliny opad plodov opeľovanie orechy ortuť osivo osteoporóza ostružiny otázky a odpovede ovocie ovocná záhrada ovocné stromky ovsené vločky oxidačný stres padanie vlasov pak choi palina palina dračia palmeta pamäť papaín papaín papája papája paprika paprika para orechy paradajky parazity parenisko Parkinsonova choroba paštrnák patizón patogén pažítka pečeň pečivo pektín peronosporóza pestovanie petržlen physalis pikírovanie píniové oriešky piperin pitný režim plánty pleseň pleť plodnosť plynatosť pocit úzkosti pôda podpník pokožka poľníček polotieň polyfenol pomaranč pór poruchy správania postrek potencia potočnica lekárska potraviny PowerOf-K pre deti prebierka plodov predpestovanie prekyslenie organizmu prevencia pŕhľava priateľstvo príbeh priesady proantokyanidíny probiotiká prostata proteíny psoriáza psychika púpava puríny quercetin quinoa rady rajčiny rakovina rakytník raňajky rasca rast rastlinný olej rebarbora recepty reďkovka redukčná diéta regenerácia reishi reklama REM repelent repkový ole respiračné problémy reuma rez rhodovit ríbezle riboflavín rigolovanie ringloty rododendrony rojenie rozmarín rozprávka roztočce rukola rumanček ruže ružičkový kel ryby ryža Sabína Zavarská sacharidy sadenice saturejka sedatíva selén semeno semiačka september serotonín sexuálne zdravie shii-take silice šípky síra skleník škodcovia škorica škrupinoviny škvrny škvrny na nechtoch slimáky slivky slizniaky slnečnicový olej sloní cesnak smäd smútivka sny sodík sója sójový olej soľ šošovica spaľovanie tukov spánok špargľa špenát spirulina špongia srdce srdcovo-cievny systém srvátka štádiá spánku starecké škvrny starecké škvrny starnutie štepenie stévia stimulátor rastu strapky stravovanie stres strukoviny sulforafan sulforafan sušenie súťaže svaly Symfónia Lesk 3 v 1 Szabóová Anna Tamašek tanín taurín tehotenstvo tekvica tekvicovité terasa topinambur tráva trávenie tráviaci trakt trávnik trávnik triesloviny tropická rastlina tryptofán tuky Turfcomp tvaroh tvarovanie uhorka ÚKSÚP ulitníky únava úroda ústa uštipnutie úzkosť vajcia vakcína Vallo Ivan Valšíková-Frey Magdaléna vanilka vápnenie vápnik včely vertikutácia vianočné pečenie videorady vijačka krušpánová vinič vinohrad viróza vírus višne vitalita vitamíny vláknina vlasy vlnovky voda voľné radikály vošky vražda vrtivka čerešňová vrtivka orechová vrúbľovanie vrúbľovanie vstrebávanie vápnika vyprázdňovanie výsadba vyšetrenie výskum vyvýšené záhony výživa výživový doplnok záhada záhrada zakoreňovač zalievanie žalúdok zápal zápcha zaškrtenie zaváranie závlaha zázvor zdravá strava zeaxantín zelené hnojenie zelené potraviny zelenina zeler železo zemiaky zemina zemolez zima zinok živice živiny životospráva živý plot žlčník žltačka zmrazovanie zrak zrak zranenie zrno zuby zvýšená teplota

Vytvorené systémom www.webareal.sk

NjNjODZ