S cieľom uľahčiť užívateľom používať naše webové stránky využívame cookies. Používaním našich stránok súhlasíte s ukladaním súborov cookie na vašom zariadení. Nastavenia cookies môžete zmeniť v nastavení vášho prehliadača.

Radi Vám poradíme: 0904 345 345 | PO - PI 8.00 do 15.00 h.

POZOR ZMENA!!! V súvislosti s obmedzeniami kvôli pandémii Covid-19 sme v sklade len nevyhnutný čas. Pokiaľ máte záujem o osobný odber, je potrebné sa dopredu dohodnúť.

Prosíme Vás o trpezlivosť, mimoriadna situácia môže ovplyvniť čas doručenia. Na vašich objednávkach intenzívne pracujeme. Ďakujeme za pochopenie.

Trápi vás peronospóra viniča?

15.05.2021

Trápi vás peronospóra viniča?

Pri vhodných meteorologických podmienkach môže škodiť už veľmi skoro! Podmienky pre infekciu hubovej choroby - peronospóry - sa môžu vytvoriť pri vhodných meteorologických podmienkach. Ku klíčeniu oospór je potrebná teplota nad 11 °C a zrážky za jeden deň nad 10 milimetrov.
.
Kedy sa objavuje prvá infekcia? Je to na jar, keď na vlaňajších odumretých opadaných listoch vzniká výtrusnica tzv. makrosporangium. Z výtrusnice sa uvoľňujú pohyblivé výtrusy - zoospóry. Keď sa pri pohybe vzduchu zoospóry dostanú na povrch nového listu, v kvapke vody pohybom vyhľadajú prieduch na liste, a po vyklíčení výtrusu, huba preniká cez prieduch do pletív listu - tak sa infikuje. Hubové vlákno sa potom šíri v pletivách listu (na liste vidíme tzv. olejovú škvrnu).
.
        
AKO CHRÁNIŤ VINIČ BIOLOGICKOU CESTOU?
Odborníci odporúčajú používať Chitopron 5%. Je to nechemický prípravok na ochranu rastlín - elicitor, ktorý má fungicídny a baktericídny účinok prostredníctvom stimulácie prirodzeného obranného mechanizmu. Chitopron 5% je prírodný produkt s obsahom účinnej látky Chitosan hydrochlorid, ktorá aktivuje odolnosť rastlín proti patogénnym hubám a baktériám (napríklad: Peronospóra, Botrytída, Pseudomonas, Streptomyces, Gliocladium a Rhizopus). Chitopron 5% zvyšuje množstvo enzýmov (chitinázy a peroxidázy), ktoré spúšťajú obranné mechanizmy, čím chránia rastliny pred patogénmi. Taktiež zlepšuje lignifikáciu bunkových stien, čo sa prejaví v odolnosti proti infekciám.
.
AKÝ MÁ CHITOPRON EFEKT?
Chitopron 5% zvyšuje výnos, rýchlosť klíčenia, rast i odolnosť ošetrených rastlín a má tiež pozitívny vplyv na symbiotické mykorhízy. Okrem toho Chitopron 5% pomáha rastlinám prekonávať abiotické stresové faktory, ako sú extrémne poveternostné podmienky - napríklad sucho. Chitopron 5% môžeme použiť ako postrek alebo stimulátor rastu, ktorý je vhodný pre všetky rastliny, pôdy a semená.
.
KDE HO MÔŽEME POUŽIŤ?
Aká je oblasť použitia Chitopron 5%? Robíme tak od vývoja listu až po vývoj plodu pri bobuľovinách, drobnom ovocí, viniči, účinný je aj pre jadroviny, kôstkoviny, zeleninu (obzvlášť zemiaky, cibuľa, uhorky, rajčiny a rôzne druhy šalátov). Chitosan si môžete objednať aj TU

.

Knihy z edície AKO NA TO?

                   
Knihy si môžete objednať po kliknutí na ich obálky.

.

 

.
CHITOPRON 5%
1,0 l
Objednajte kliknutím na produkt
Chitopron 5% môže byť použitý ako postrek alebo stimulátor rastu,
ktorý je vhodný pre všetky rastliny, pôdy a semená.
.
.CHITOPRON - 1,0 l / balenie - Hnojivo je vhodné na použitie v ekologickom poľnohospodárstve. CuproTonic umocňuje účinok fungicídov a tým znižuje ich dávkovanie. Vodorozpustná meď a zinok sú vo forme glukonátov, ktoré sú v hnojive veľmi rýchlo absorbované a asimilované pletivami a koreňmi rastlín, čoho dôsledkom sú silnejšie a zdravšie rastliny.

Proti: Rastlinný elicitor proti hubovým chorobám s fungicídnym a baktericídnym účinkom.
PôsobenieChitopron je prírodný produkt s obsahom účinnej látky Chitosan hydrochlorid 50 g / kg (5 % w/w), ktorá aktivuje odolnosť rastlín proti patogénnym hubám a baktériám. Chitopron zvyšuje množstvo enzýmov (chitinázy a peroxidázy), ktoré spúšťajú obranné mechanizmy, čím chránia rastliny pred patogénmi.  Taktiež zlepšuje lignifikáciu bunkových stien, čo sa prejaví v odolnosti proti infekciám. Chitopron zvyšuje výnos, rýchlosť klíčenia, rast i odolnosť ošetrených rastlín a má tiež pozitívny vplyv na symbiotické mykorízy. Okrem toho Chitopron pomáha rastlinám prekonávať abiotické stresové faktory, ako sú extrémne poveternostné podmienky - napríklad sucho. Chitopron môže byť použitý ako postrek alebo stimulátor rastu, ktorý je vhodný pre všetky rastliny, pôdy a semená.
Aplikácia: Aplikuje sa v dvojtýždňových intervaloch podľa potreby 4- až 8-krát počas vegetácie od rozvinutia prvých listov až do ukončenia rastu plodov.

CUPROTONIC
1,0 l
CUPROTONIC
0,5 l
CuproTonic 1,0 l CuproTonic 0,5 l
Objednajte kliknutím na produkt Objednajte kliknutím na produkt
Prípravok na báze medi a zinku zvyšujúci odolnosť rastlín proti vírusovým, bakteríálnym a hubovým chorobám,
obmedzuje výskyt chorôb a optimalizuje výživu.

CUPROTONIC - 0,5 l alebo 1,0 l / balenie Hnojivo je vhodné na použitie v ekologickom poľnohospodárstve. CuproTonic umocňuje účinok fungicídov a tým znižuje ich dávkovanie. Vodorozpustná meď a zinok sú vo forme glukonátov, ktoré sú v hnojive veľmi rýchlo absorbované a asimilované pletivami a koreňmi rastlín, čoho dôsledkom sú silnejšie a zdravšie rastliny.
Proti: obmedzuje výskyt hubových, bakteriálnych a vírusových chorôb.
Pôsobenie: CuproTonic je roztok hnojiva na báze medi a zinku, ktorý v ošetrených rastlinách optimalizuje výživu rastlín meďou a zinkom. Hnojivo posilňuje odolnosť rastlín (imunitný systém) proti infekčnému tlaku z vírusov, baktérií a húb. Hnojivo je vhodné na použitie v ekologickom poľnohospodárstve. CuproTonic umocňuje účinok fungicídov a tým znižuje ich dávkovanie. Vodorozpustná meď a zinok sú vo forme glukonátov, ktoré sú v hnojive veľmi rýchlo absorbované a asimilované pletivami a koreňmi rastlín, čoho dôsledkom sú silnejšie a zdravšie rastliny.
Aplikácia: Najlepšie výsledky sa získajú ak sa dodrží doporučená dávka a aplikácia sa uskutoční na obe strany listu. Pred samotnou aplikáciou overte reakciu rastlín na malej vzorke. Aplikácia hnojiva na list by nemala byť použitá, ak sú rastliny v plnom kvete. Aplikačnú dávku hnojiva rozmiešajte v malom množstve vody a vlejte do postrekovača naplneného vodou do ½ objemu. Rozmiešajte a doplňte na požadovaný objem postrekovej kvapaliny, ktorá sa premiešava počas aplikácie.

.

        
.
POUŽITIE
Vo vinohradoch proti perenospóre viniča.
.
AKO?
Prípravok zamiešať do vody a následne s postrekovou kvapalinou 
postriekať na listovú plochu vinohradu alebo do zóny strapcov.
.
KEDY?
Preventívne sa odporúča aplikovať pred kvitnutím raz alebo dvakrát 
a po odkvitnutí podľa potreby (v závislosti od poveternostných podmienok a tlaku perenospóri). Počas kvitnutia maximálne raz! Kuratívne je možné striekať počas výskytu peronospóry na listy alebo do zóny strapcov.
.
DÁVKOVANIE
100 ml/ 10 litrov vody.
.
DOBRÁ RADA NA ZÁVER
Odporúčame použiť pred dažďom alebo tesne po daždi, kvôli prebudeniu imunitného systému rastliny. Prípravok Chitopron sa odporúča používať v kombinácii s prípravkom CuproTonic! Dbajte na miešateľnosť prípravkov!
.
MALI BY STE SI TIEŽ POZRIEŤ!

MÁTE ČERVIVÉ ČEREŠNE?
Kliknite na obrázky a nájdete odpoveď ako sa zbaviť červíkov v chutných čerešniach!

.

MALI BY STE SI TIEŽ POZRIEŤ!.JE KUČERAVOSŤ BROSKÝŇ KATASTRÓFA PRE STROM?
Kliknite na obrázky a nájdete odpoveď ako pôsobí táto choroba na stromy broskýň!

.

Témy s radami

Ivan Hričovský radí


Potrebujete
poradiť v záhrade? Čítajte rady a odporúčania Ivana Hričovského. Kliknite na portrét nestora slovenského ovocinárstva.

Katarína Horáková radí

Zaujímate sa o upevnenie si svojho zdravia a chcete sa zdravo stravovať? Čítajte rady a odporúčania profesorky Kataríny 
Horákovej. Kliknite na portrét známej slovenskej spisovateľky.

Sám sebe lekárom

 

Slovenské autorky populárnych kníh o zdraví, zdravom životnom štýle, spôsoboch chudnutia, zdravom stravovaní, postupoch pri upevňovaní zdravia ponúkajú mnoho zaujímavostí ako sa starať o svoje zdravie. 

Štítky

strapky afrodiziakum Agrocentrum akné albízia alergén alergie alicín alkaloidy alkohol Alzheimerova choroba amarant aminokyseliny analgetický účinok anémia anetol aníz Anna Szabóová antibakteriálne účinky antibakteriálny prostriedok antibiotiká antimikrobiálny antioxidanty antiseptické účinky antisklerotické účinky antivirálne účinky antokyány antraknóza APNOE apríl arónia artičoky artritída askospóra astma ateroskleróza august avokádo badián baklažán baktéria balkón banán bárium batát baza bazalka begónie Beta karotén betaglukán bez chémie bezlepkové jedlo biele pečivo bielkoviny Biobit XL biochemické procesy biologická ochrana bioTomal blyskáčik BMI bobuloviny bolesť bolesť hlavy bolesť hrdla bolesť zubov bór borelióza BorOil brassinin brokolica broskyne brusnice bryndza bulgur bunka burčiak burina bylinky Cagáň Ľudovít čaj čaj čakanka CarnoMed celozrnné pečivo cerálie čerešne černice červce červené krvinky červené víno červík červivosť cesnak chia semienka chia semienka Chitopron chlorela chlorofyl cholesterol cholín choroby chren chrípka chróm chronické ochorenia chudnutie chudokrvnosť cibuľa cícer cícer baraní čierna reďkev čierne ríbezle čierny koreň cievy čínska kapusta čistenie krvi citrón čokoláda črevá črevná flóra Crohnova choroba čučoriedky cuketa cukor cukrovka CuproTonic cvičenie cvikla cyklámeny datle december demencia depresie detektív detektívka detoxikácia organizmu DHA a EPA diéta dieťa diuretikum dna dojčenie draslík drenáž drobné ovocie dule duševná činnosť dusík dvojkrídlovce egreše ekzém energia enzýmy epilepsia esenciálne oleje estragón éterické oleje eugenol Farmárska revue fazuľa február fenikel fermentácia fialové zemiaky figy Finclub flavonoidy Floraservis fluór foláty Folicit fóliovník fosfatidylserín fosfor Franchi fuchsie fytochemikálie GABA gaštan glukóza glykémia glykozidy granátovník grepfruit harmanček Helicobacter pylori hemoroidy histamín história hlávkový šalát hliník hlíva hmyz hnačka hniloba hnojenie hnojivo hojenie rán horčík horčiny hormóny horúčka hrachor siaty hrášok hrdza hrozno hrušky hubová choroba huby hudba humáty husenice hydratácia imunita Imunofol indoly infarkt infekcie infekcie močových ciest inulín Ivan Hričovský Ivana Horváthová izbové rastliny izotiokyanáty jablko jablone jablone stĺpovité jadroviny jahody január jar jarabina oskoruša jed jedlé kvety jedlo jeseň jód jodidovaná soľ jogurt júl jún kadmium kakao kaleráb kalórie kandidóza kapsaicín kapusta kardiosoľ kardiovaskulárne choroby karfiól karnozín karotenoidy kašeľ Katarína Horáková Katarína Skybová káva kazeín kešu orechy kivi kĺby klíčkový olej klíčky kliešť klinčeky kobalt kofeín Kohaplant kokosový olej kombucha kompostovanie koncentrácia konzumácia kôpor kôra koriander koronavírus kosenie kosti kôstkoviny koža kŕčové žily kremík krevety krill olej krvný tlak krytonos kučeravosť kučeravosť kukla kukurica kumarín kumquat kurkuma kurkumín kvasinky kvetináč kvetová lúka kvety L-karnitín L-teanín laktobacily laktóza ľanové semienka ľanový olej larva láska lecitín lepové doštičky letničky leto letorasty leukémia levanduľa liečba liečivé bylinky lieky lieska lieskové orechy limetka lipidy lipový listy losos Lucia Sedláček Harničárová lufa lúka lupiny luteín lykopén lyzin Magdaléna Valšíková-Frey máj majorán mak maliny málokrvnosť mandle mangán mango mangold marec marhule mäso mäsové výrobky mäta matcha Matušíková Sylvia meď med medonosné rastliny medovka medvedí cesnak melanóm melón méry metabolizmus metylsalicytát migréna milovanie minerály mišpula mliečne kvasenie mliečne výrobky mlieko mobil močopudné účinky molica molybdén Monika Ďurišová morská soľ morské plody moruša motýľ mozgová príhoda mozgové vlny mozog mravce mráz mrkva mucha múčnatka multivitamín mungo fazuľa muškátový oriešok muškáty mykorhízne huby mykóza myrozináza nádcha nadmerné potenie nádory nadúvanie nadváha nápoj narkolepsia nechtík nehoda nektarinky nemocnica nervozita nervy nespavosť neuróny nevoľnosť niacínamid nikel nosániky november obezita obilniny obličkové kamene obličky obranyschopnosť ochorenie ochrana rastlín oči očistná kúra odrody odrody okra okrasná záhrada október olej olivový olej olivy olovo omega-3 mastné kyseliny opad plodov opeľovanie orechy ortuť osivo osteoporóza ostružiny ovocie ovocná záhrada ovocné stromky ovsené vločky oxidačný stres padanie vlasov pak choi palina palina dračia palmeta pamäť papaín papaín papája papája paprika paprika para orechy paradajky parazity parenisko Parkinsonova choroba paštrnák patizón patogén pažítka pečeň pečivo pektín peronosporóza pestovanie petržlen physalis pikírovanie píniové oriešky piperin pitný režim plánty pleseň pleť plodnosť plynatosť pocit úzkosti pôda podpník pokožka poľníček polotieň polyfenol pomaranč pór poruchy správania postrek potencia potočnica lekárska potraviny PowerOf-K pre deti prebierka plodov predpestovanie prekyslenie organizmu prevencia pŕhľava priateľstvo príbeh priesady proantokyanidíny probiotiká prostata proteíny psoriáza psychika púpava puríny quercetin quinoa rady rajčiny rakovina rakytník raňajky rasca rast rastlinný olej rebarbora recepty reďkovka redukčná diéta regenerácia reishi reklama REM repelent repkový ole respiračné problémy reuma rez ríbezle riboflavín rigolovanie ringloty rododendrony rojenie rozmarín rozprávka roztočce rukola rumanček ruže ružičkový kel ryby ryža Sabína Zavarská sacharidy sadenice saturejka sedatíva selén semeno semiačka september serotonín sexuálne zdravie shii-take silice šípky síra skleník škodcovia škorica škrupinoviny škvrny škvrny na nechtoch slimáky slivky slizniaky slnečnicový olej sloní cesnak smäd smútivka sny sodík sója sójový olej soľ šošovica spaľovanie tukov spánok špargľa špenát spirulina špongia srdce srdcovo-cievny systém srvátka štádiá spánku starnutie stévia stimulátor rastu stravovanie stres strukoviny sulforafan sulforafan sušenie súťaže svaly Symfónia Lesk 3 v 1 Tamašek tanín taurín tehotenstvo tekvica tekvicovité terasa topinambur tráva trávenie tráviaci trakt trávnik trávnik triesloviny tropická rastlina tryptofán tuky tvaroh tvarovanie uhorka ÚKSÚP ulitníky únava úroda ústa uštipnutie úzkosť vajcia vakcína Vallo Ivan Valšíková-Frey Magdaléna vanilka vápnenie vápnik včely vianočné pečenie videorady vinič vinohrad viróza vírus višne vitalita vitamíny vláknina vlasy vlnovky voda voľné radikály vošky vražda vrtivka čerešňová vrtivka orechová vrúbľovanie vstrebávanie vápnika vyprázdňovanie výsadba vyšetrenie výskum vyvýšené záhony výživa výživový doplnok záhada záhrada zakoreňovač zalievanie žalúdok zápal zápcha zaškrtenie zaváranie závlaha zázvor zdravá strava zeaxantín zelené hnojenie zelené potraviny zelenina zeler železo zemiaky zemina zemolez zima zinok živice živiny životospráva živý plot žlčník žltačka zmrazovanie zrak zrak zranenie zrno zuby zvýšená teplota
NjZmZW