S cieľom uľahčiť užívateľom používať naše webové stránky využívame cookies. Používaním našich stránok súhlasíte s ukladaním súborov cookie na vašom zariadení. Nastavenia cookies môžete zmeniť v nastavení vášho prehliadača.

Radi Vám poradíme: 0904 345 345 | PO - PI 8.00 do 15.00 h.

POZOR ZMENA!!! V súvislosti s obmedzeniami kvôli pandémii Covid-19 sme v sklade len nevyhnutný čas. Pokiaľ máte záujem o osobný odber, je potrebné sa dopredu dohodnúť.

Prosíme Vás o trpezlivosť, mimoriadna situácia môže ovplyvniť čas doručenia. Na vašich objednávkach intenzívne pracujeme. Ďakujeme za pochopenie.

Zemolez: Čím je výnimočný?

24.03.2019

Zemolez: Čím je výnimočný?

Ivan Hričovský: - Na návšteve u mňa bol starší brat z Bratislavy so svojim kolegom, ktorý sa okrem iného venuje už dlhé roky aj pestovaniu drobného ovocia, - napísala mi pani Magdaléna Bálintová z Komárna. - Ocenil moju záhradku, najmä to, že som namiesto tují vysadila pri plotoch záhrady kríčky s drobným ovocím. Vytkol mi však, že mi chýba zemolez. Vraj, ak by som ho mala v záhrade, že keď začne rodiť tento ovocný krík, vychvália ma za to všetci členovia mojej rodiny i susedia. Najmä po tom, keď im dám toto menej známe ovocie ochutnať. Môžem vás požiadať o váš názor?

ZÁHRADA PLNÁ VITAMÍNOV
Kolega vášho brata má veľkú pravdu! Mnohí mladí ľudia si v záhrade miesto drobného ovocia vysádzajú tuje a iné okrasné dreviny. Všetkým odporúčam, aby potešili nielen svoje deti, ale aj sami seba a vysadili si drobné ovocie ako egreše, maliny, ríbezle, čučoriedky, ale aj muchovník či zemolez. Nielen že skrášlia záhradu, ale budú mať ako na podnose a pri ruke chutné ovocie plné vitamínov a zdravia. Úplne inej kvality ako ponúkajú hypermarkety. Zemolez je svetlomilná a vysoko mrazuvzdorná rastlina. Vyžaduje vlhšie pôdy so slabo kyslou až neutrálnou reakciou. Pre rast a dozretie plodov vyžaduje pomerne nízke teploty. Skorý jarný mráz kvety nepoškodí, pri predčasnom kvitnutí hrozí iba nedostatočné opelenie, keďže skoro na jar ešte nelieta hmyz. 

        

ČÍM JE ZEMOLEZ VÝNIMOČNÝ?
Zemolez je atraktívny najmä veľmi skorým obdobím zberu, plody dozrievajú v poslednej dekáde mája až v prvej dekáde júna. V čerstvom stave sú veľmi zdravé. Obsahujú provitamín A, vitamíny skupiny B, rutín (vitamín P), vitamín C, pektíny a farbivá. Majú o 50 percent viac polyfenolov a dokonca až dvakrát viac antioxidantov ako čučoriedky. Vhodné sú aj na spracovanie do kompótov, džemov a na mrazenie.

KTORÉ OVOCIE DOZREJE AKO PRVÉ?
Po dlhých zimných mesiacoch sa každý záhradkár už teší na prvé šťavnaté plody, ktoré si odtrhne vo svojej záhrade. Na ktorých z nich si pochutíme najskôr? 
V posledných rokoch pribudol v našich záhradách veľmi skorý ovocný druh zemolez kamčatský. Je to ker vo veľkosti kríčkovej ríbezle, ktorý kvitne extrémne skoro a jeho plody dozrievajú už od polovice mája. Plodmi sú valčeky modrej farby veľkosti 1 až 3 centimeter, v závislosti od odrody. Sú sladkokyslej chuti, ktorou pripomínajú čučoriedky. Konzumujeme ich prevažne v čerstvom stave, výborné sú aj ako prídavok do jogurtu či do cereálií, vyrábajú sa z nich tiež skvelé kompóty a likéry. Medzi najznámejšie odrody zemolezu kamčatského patria Sinoglaska, Dlinoplodna, Atut, Duet, Karina, Wološebnica, Czeljabinka či Morena. Medzi najskoršie ovocné druhy patrí aj muchovník, ktorý býva často označovaný ako aljašská čučoriedka. Vzhľadom i chuťou plodov čučoriedky skutočne pripomína. Pestujeme ho vo forme kra, ktorý v záhrade udržujeme vo výške približne dva metre. Kry okamžite po výsadbe vstupujú do plodnosti, modré až modročierne bobule plodia na rôzne dlhých strapčekoch. Na trhu je dnes množstvo odrôd, medzi najkvalitnejšie a najdostupnejšie patria Martin, Smoky, Pembina, Prince William, Honeywood a Northline.

MOHLO BY VÁS ZAUJÍMAŤ: Na blogu Zelený ježko radí nájdete aj články:
Kedy rezať ovocné stromy a kry
Zapíjať jedlo, či nie?
Zeleninová záhrada: Opatrenia po výseve
Deväť druhov najlepšej jarnej zeleniny a korenín sezóny
Kde umiestniť druhy drobného ovocia?
Čo by mal jesť budúci otec?
Ako často sa milovať, aby ste zvýšili šancu počatia?

PESTOVANIE ZEMOLEZU
Ďalšiu otázku som dostal od Júliusa Bera z bratislavskej Vrakúne: - Pred dvoma rokmi som zasadil tri rôzne odrody zemolezu – hnedú, modrú a čiernu. Chuťovo sú vynikajúce, deti ich doslova milujú a hnedé dozrievajú už koncom mája – ako vôbec prvé ovocie v záhrade. Ako treba zemolez hnojiť a ako tvarovať? 

VYŽADUJE SA SLNEČNÉ UMIESTNENIE
Zemolezu sa najlepšie darí vo výživnej piesočnato-hlinitej alebo hlinito-piesočnatej pôde so slabo kyslou pôdnou reakciou. Vyžaduje si slnečné umiestnenie. Pôdu možno obohatiť organickým materiálom použitím rozloženého hnoja alebo kompostu k rastlinám – pri trojročných v dávke asi 10 až 15 kilogramov na ker. Dopĺňanie je vhodné opakovať každé dva až tri roky. Rastliny z kontajnerov minimálne jednoročné možno vysádzať kedykoľvek počas obdobia vegetácie. Veľkou výhodou zemolezu je, že netrpí skoro žiadnymi chorobami a neohrozujú ho ani škodcovia.

  

ZMLADZOVANIE RASTLÍN
Pre zlepšenie opelenia a oplodnenia sa odporúča vysádzať aspoň dve odrody. Pri výsadbe rastlinu sadíme o jeden až dva centimetre hlbšie ako bola v kontajneri, dobre utlačíme a namulčujeme rašelinou alebo kôrou. Nezabudneme pridať ku koreňom mykorhízne huby. Tvarovanie rastlín sa do päť rokov obmedzuje na odstraňovanie poškodených a polámaných konárov, staršie rastliny je potrebné primerane zmladzovať odstraňovaním starých alebo príliš tenkých konárov. V neskorších rokoch po výsadbe je ker už bujnejšie rozrastený, a vtedy začína byť jeho rez nevyhnutný. Vhodné sú predovšetkým zmladzovací a presvetľovací rez. Robí sa na jeseň po opade listov alebo veľmi skoro na začiatku roka ako predjarný rez najneskôr do začiatku pučania kríkov. Skracujeme len staršie kostrové konáre pri mieste, kde vyrastajú mladšie rozkonárujúce sa výhonky. 
Môžeme u starších kríkov urobiť aj radikálny zmladzovací rez prezývaný rez na hlavu. Robíme ho v rovnakom čase ako presvetľovací rez. Zrežeme všetky kostrové konáre vo výške okolo 40 centimetrov nad zemou. Nižšie už nerežeme, pretože v najspodnejších častiach kostrových konárov už nebývajú spiace púčiky.

MYSLITE NA OCHRANNÉ SIEŤKY
Miroslav Kahúnek z Čadce profesora Ivana Hričovského oslovil takouto otázkou: - Už päť rokov mám v záhrade rôzne odrody zemolezu kamčatského. Je vôbec prvým dozrievajúcim ovocím v záhrade. Ako možno chrániť kríky pred náletmi vtákov? 
Ochranné siete proti vtákom slúžia na ochranu úrody, najmä viniča, jahôd, čerešní pred náletmi vtákov, ktoré môžu spôsobiť výrazné straty na úrode. Ochrannú sieť stačí iba rozprestrieť a natiahnuť na strom alebo ker, ktorý má byť chránený. Sieť natiahnutá na strome nebráni stromu v raste plodov. Myslite už teraz na to, aby ste neprichádzali o časť úrody už predtým, ako si na plodoch pochutnáte. Prvými ohrozenými plodmi na kríkoch je zemolez. 
Preto ich je vhodné v čase dozrievania plodov prikryť pod sieťku, aby sa k tmavomodrým podlhovastým bobuľkám operence nedostali a neobrali nás o chutnú úrodu. Výhodou zemelezu je, že si vyžaduje iba minimálnu starostlivosť, kríky dorastajú do výšky až jeden a pol metra. Plody sú plné antioxidantov, vhodné najmä pre tých, ktorí majú oslabenú imunitu.

 

Najpredávanejšie mykorhízne huby
(kliknite na titulok a nájdete kompletnú ponuku)

                                   

Témy s radami

Ivan Hričovský radí


Potrebujete
poradiť v záhrade? Čítajte rady a odporúčania Ivana Hričovského. Kliknite na portrét nestora slovenského ovocinárstva.

Katarína Horáková radí

Zaujímate sa o upevnenie si svojho zdravia a chcete sa zdravo stravovať? Čítajte rady a odporúčania profesorky Kataríny 
Horákovej. Kliknite na portrét známej slovenskej spisovateľky.

Sám sebe lekárom

 

Slovenské autorky populárnych kníh o zdraví, zdravom životnom štýle, spôsoboch chudnutia, zdravom stravovaní, postupoch pri upevňovaní zdravia ponúkajú mnoho zaujímavostí ako sa starať o svoje zdravie. 

Štítky

strapky afrodiziakum Agrocentrum akné albízia alergén alergie alicín alkaloidy alkohol Alzheimerova choroba amarant aminokyseliny analgetický účinok anémia anetol aníz Anna Szabóová antibakteriálne účinky antibakteriálny prostriedok antibiotiká antimikrobiálny antioxidanty antiseptické účinky antisklerotické účinky antivirálne účinky antokyány antraknóza APNOE apríl arónia artičoky artritída askospóra astma ateroskleróza august avokádo badián baklažán baktéria balkón banán bárium batát baza bazalka begónie Beta karotén betaglukán bez chémie bezlepkové jedlo biele pečivo bielkoviny Biobit XL biochemické procesy biologická ochrana bioTomal blyskáčik BMI bobuloviny bolesť bolesť hlavy bolesť hrdla bolesť zubov bór borelióza BorOil brassinin brokolica broskyne brusnice bryndza bulgur bunka burčiak burina bylinky Cagáň Ľudovít čaj čaj čakanka CarnoMed celozrnné pečivo cerálie čerešne černice červce červené krvinky červené víno červík červivosť cesnak chia semienka chia semienka Chitopron chlorela chlorofyl cholesterol cholín choroby chren chrípka chróm chronické ochorenia chudnutie chudokrvnosť cibuľa cícer cícer baraní čierna reďkev čierne ríbezle čierny koreň cievy čínska kapusta čistenie krvi citrón čokoláda črevá črevná flóra Crohnova choroba čučoriedky cuketa cukor cukrovka CuproTonic cvičenie cvikla cyklámeny datle december demencia depresie detektív detektívka detoxikácia organizmu DHA a EPA diéta dieťa diuretikum dna dojčenie draslík drenáž drobné ovocie dule duševná činnosť dusík dvojkrídlovce egreše ekzém energia enzýmy epilepsia esenciálne oleje estragón éterické oleje eugenol Farmárska revue fazuľa február fenikel fermentácia fialové zemiaky figy Finclub flavonoidy Floraservis fluór foláty Folicit fóliovník fosfatidylserín fosfor Franchi fuchsie fytochemikálie GABA gaštan glukóza glykémia glykozidy granátovník grepfruit harmanček Helicobacter pylori hemoroidy histamín história hlávkový šalát hliník hlíva hmyz hnačka hniloba hnojenie hnojivo hojenie rán horčík horčiny hormóny horúčka hrachor siaty hrášok hrdza hrozno hrušky hubová choroba huby hudba humáty husenice hydratácia imunita Imunofol indoly infarkt infekcie infekcie močových ciest inulín Ivan Hričovský Ivana Horváthová izbové rastliny izotiokyanáty jablko jablone jablone stĺpovité jadroviny jahody január jar jarabina oskoruša jed jedlé kvety jedlo jeseň jód jodidovaná soľ jogurt júl jún kadmium kakao kaleráb kalórie kandidóza kapsaicín kapusta kardiosoľ kardiovaskulárne choroby karfiól karnozín karotenoidy kašeľ Katarína Horáková Katarína Skybová káva kazeín kešu orechy kivi kĺby klíčkový olej klíčky kliešť klinčeky kobalt kofeín Kohaplant kokosový olej kombucha kompostovanie koncentrácia konzumácia kôpor kôra koriander koronavírus kosenie kosti kôstkoviny koža kŕčové žily kremík krevety krill olej krvný tlak krytonos kučeravosť kučeravosť kukla kukurica kumarín kumquat kurkuma kurkumín kvasinky kvetináč kvetová lúka kvety L-karnitín L-teanín laktobacily laktóza ľanové semienka ľanový olej larva láska lecitín lepové doštičky letničky leto letorasty leukémia levanduľa liečba liečivé bylinky lieky lieska lieskové orechy limetka lipidy lipový listy losos Lucia Sedláček Harničárová lufa lúka lupiny luteín lykopén lyzin Magdaléna Valšíková-Frey máj majorán mak maliny málokrvnosť mandle mangán mango mangold marec marhule mäso mäsové výrobky mäta matcha Matušíková Sylvia meď med medonosné rastliny medovka medvedí cesnak melanóm melón méry metabolizmus metylsalicytát migréna milovanie minerály mišpula mliečne kvasenie mliečne výrobky mlieko mobil močopudné účinky molica molybdén Monika Ďurišová morská soľ morské plody moruša motýľ mozgová príhoda mozgové vlny mozog mravce mráz mrkva mucha múčnatka multivitamín mungo fazuľa muškátový oriešok muškáty mykorhízne huby mykóza myrozináza nádcha nadmerné potenie nádory nadúvanie nadváha nápoj narkolepsia nechtík nehoda nektarinky nemocnica nervozita nervy nespavosť neuróny nevoľnosť niacínamid nikel nosániky november obezita obilniny obličkové kamene obličky obranyschopnosť ochorenie ochrana rastlín oči očistná kúra odrody odrody okra okrasná záhrada október olej olivový olej olivy olovo omega-3 mastné kyseliny opad plodov opeľovanie orechy ortuť osivo osteoporóza ostružiny ovocie ovocná záhrada ovocné stromky ovsené vločky oxidačný stres padanie vlasov pak choi palina palina dračia palmeta pamäť papaín papaín papája papája paprika paprika para orechy paradajky parazity parenisko Parkinsonova choroba paštrnák patizón patogén pažítka pečeň pečivo pektín peronosporóza pestovanie petržlen physalis pikírovanie píniové oriešky piperin pitný režim plánty pleseň pleť plodnosť plynatosť pocit úzkosti pôda podpník pokožka poľníček polotieň polyfenol pomaranč pór poruchy správania postrek potencia potočnica lekárska potraviny PowerOf-K pre deti prebierka plodov predpestovanie prekyslenie organizmu prevencia pŕhľava priateľstvo príbeh priesady proantokyanidíny probiotiká prostata proteíny psoriáza psychika púpava puríny quercetin quinoa rady rajčiny rakovina rakytník raňajky rasca rast rastlinný olej rebarbora recepty reďkovka redukčná diéta regenerácia reishi reklama REM repelent repkový ole respiračné problémy reuma rez ríbezle riboflavín rigolovanie ringloty rododendrony rojenie rozmarín rozprávka roztočce rukola rumanček ruže ružičkový kel ryby ryža Sabína Zavarská sacharidy sadenice saturejka sedatíva selén semeno semiačka september serotonín sexuálne zdravie shii-take silice šípky síra skleník škodcovia škorica škrupinoviny škvrny škvrny na nechtoch slimáky slivky slizniaky slnečnicový olej sloní cesnak smäd smútivka sny sodík sója sójový olej soľ šošovica spaľovanie tukov spánok špargľa špenát spirulina špongia srdce srdcovo-cievny systém srvátka štádiá spánku starnutie stévia stimulátor rastu stravovanie stres strukoviny sulforafan sulforafan sušenie súťaže svaly Symfónia Lesk 3 v 1 Tamašek tanín taurín tehotenstvo tekvica tekvicovité terasa topinambur tráva trávenie tráviaci trakt trávnik trávnik triesloviny tropická rastlina tryptofán tuky tvaroh tvarovanie uhorka ÚKSÚP ulitníky únava úroda ústa uštipnutie úzkosť vajcia vakcína Vallo Ivan Valšíková-Frey Magdaléna vanilka vápnenie vápnik včely vianočné pečenie videorady vinič vinohrad viróza vírus višne vitalita vitamíny vláknina vlasy vlnovky voda voľné radikály vošky vražda vrtivka čerešňová vrtivka orechová vrúbľovanie vstrebávanie vápnika vyprázdňovanie výsadba vyšetrenie výskum vyvýšené záhony výživa výživový doplnok záhada záhrada zakoreňovač zalievanie žalúdok zápal zápcha zaškrtenie zaváranie závlaha zázvor zdravá strava zeaxantín zelené hnojenie zelené potraviny zelenina zeler železo zemiaky zemina zemolez zima zinok živice živiny životospráva živý plot žlčník žltačka zmrazovanie zrak zrak zranenie zrno zuby zvýšená teplota
NjE0ZDI2OG