S cieľom uľahčiť užívateľom používať naše webové stránky využívame cookies. Používaním našich stránok súhlasíte s ukladaním súborov cookie na vašom zariadení. Nastavenia cookies môžete zmeniť v nastavení vášho prehliadača.

Chcete to stihnúť do Vianoc? Objednávky prijaté najneskôr 18.12. budú odoslané 19.12. a prepravcovia garantujú doručenie do Vianoc. Posledný dátum pre vyzdvihnutie osobných odberov je 20.12.2024.

Pre informácie o objednávkach volajte: 0904 345 345 | PO - PI 8.00 do 15.00 hod.

Kurkuma - korenie aj liek na rakovinu?

03.07.2022

Kurkuma - korenie aj liek na rakovinu?

Staré ochorenie, ako je rakovina, si vyžaduje starý spôsob liečby. Väčšina korenín má silné liečivé vlastnosti, čo je presne dôvod, prečo sa využívali po tisíce rokov ešte pred príchodom modernej, syntetickej, na báze liekov založenej medicíny. Jednou z nich je kurkuma, ktorá je neodmysliteľnou súčasťou najmä indickej kuchyne. Bude sa kurkumín, svetložltý flavonoid v žltom koreni kurkuma, využívať pri liečbe rakoviny?

Kurkuma sa už od pradávna využíva v kuchyni, ale aj v prírodnej medicíne. Je to korenie žltej až oranžovej farby, korenistej vône a mierne pálivej chuti. Získava sa z rastliny Curcuma longa a tvorí základnú zložku karí korenia, ktoré sa výdatne používa v ázijskej kuchyni. V ajurvédskej medicíne sa kurkuma používa na liečenie rán, zápalov a nádorov. V Indii, kde sa kurkuma používa v širokom meradle, je výskyt štyroch, v západných krajinách (vrátane Slovenska) najrozšírenejších druhov rakoviny - hrubého čreva, prsníka, prostaty a pľúc - až desať krát nižší. Pripisuje sa to hlavne kurkume resp. jej primárnej zložke - kurkumínu.

Autorka:
Prof. RNDr. Katarína Horáková, DrSc.

Kurkumín je primárna aktívna zložka kurkumy, ktorá vykazuje viac ako 150 potenciálnych terapeutických aktivít, zahrňujúcich antioxidačné, protizápalové a protirakovinové vlastnosti. Presvedčujú nás výsledky výskumu o tejto molekule, uverejnené v obrovskom počte publikácií. Kurkumín - ako aj iné flavonoidy - je silný antioxidant. to znamená, že má schopnosť vyhchytávať voľné radikály, ktoré podporujú vznik mutácií, meniacich zdravé bunky na nádorové. Aj preto sa zaraďuje do niektorých schém protinádorovej terapie.

.

Knihy so zdravotnou tematikou do každej domácnosti

            

Kurkuma – okrem znižovania rizika výskytu nádorových ochorení má i celý rad ďalších pozitívnych vlastností:
- posilňuje imunitu,
- napráva zápalové poruchy tráviacej sústavy (ulcerózna kolitída, Crohnova choroba),
- zlepšuje činnosť pečene, lieči pečeňové problémy (spolu so zázvorom),
- posilňuje žalúdok,
- znižuje vysokú hladinu cholesterolu,
- podporuje vylučovanie žlče,
- chráni pred chorobami spojenými s oxidačným stresom,
- ovplyvňuje pozitívne procesy pri zápalových poškodeniach kĺbov (reumatoidná artritída),
- zlepšuje činnosť mozgu a znižuje riziko výskytu Alzheimerovej choroby.

..

.

.

Je kurkumín prírodné liečivo proti rakovine?

Vedci z MD Anderson Cancer Center Texas vyhlásili: “Nenašli sme rakovinu, ktorá by odolala kurkumínu”. Ten istý názor majú aj ďalšie významné americké rakovinové centrá výskumu (University of California, Los Angeles, Emory School of Medicine, Atlanta, Tufts University, MA a pod.). Na základe výsledkov sľubných predklinických štúdií, v ostatných rokoch sa konečne začal overovať chemopreventívny účinok kurkumínu i na človeka. Štúdie potvrdili, že táto látka môže dokonca liečiť niekoľko druhov rakoviny, vrátane prostaty a hrubého čreva. Exotické korenie si vie poradiť i so vznikom melanómu, keďže spôsobuje zánik chorých buniek kože.


Prečo je celá kurkuma neúčinná
Žiaľ, na dosiahnutie klinicky relevantných výsledkov, korenie neobsahuje dostatočné množstvo kurkumínu. Koreň kurkuma obsahuje len asi 3 % kurkumínu. Ďalším obmedzením kurkumínu ako terapeutického činidla, je fakt, že sa zle absorbuje, a preto je jeho hladina v krvi nedostatočná. Keď sa totiž užíva vo svojej surovej podobe, sme schopní absorbovať len asi 1 % z prítomného kurkumínu.

Ak chceme získať všetky výhody, ktoré kurkumín ponúka, musíme vyhľadať len 100 % certifikovaný organický extrakt z koreňa, s aspoň 95 % obsahom kurkuminoidov. Už pred rokmi priemyselné odvetvie vyvinulo takýto výživový doplnok. Jeho nevýhodou však je, že pri perorálnom užívaní kapsúl (napriek 95 % koncentrácii), iba 1 % percento kurkumínu sa absorbuje. S cieľom získať dostatočné množstvo kurkumínu v krvnom riečisku, s postačujúcim terapeutickým účinkom, ľudia museli prijať veľké množstvo kurkumínu… Tak sa vlastne zistilo, že ani vysoké denné dávky (8 až 16 gramové dávky boli mierne aktívne) nie sú toxické.

Americký lekár Dr. William LaValley, ktorý má dobré skúsenosti (popri konvenčnej terapii) aj s podpornou liečbou rakoviny kurkumínom, našiel pri hladaní v literatúre spôsob, ako výrazne zvýšiť jeho biologickú dostupnosť. Povedal: „Ide vlastne o veľmi jednoduchý proces. Treba uviesť vodu do bodu varu, v nej rozpustiť obsah kapsuly (ja používam jednu kávovú lyžičku), a variť 10 až 12 minút. Týmto postupom zvýšime množstvo kurkumínu rozpusteného vo vode – z 1 % až na 12 %. To už je významné množstvo kurkumínových molekúl, ktoré sú v biologicky dostupnej a vstrebateľnej forme.“

__________

.

ČO MOŽNO NEVIETE O ZELENINE ...

.


NAJČASTEJŠIA CHOROBA
Ochrana proti chorobám a škodcom má byť preventívna. Dôležité je morenie osiva pred sejbou a dezinfekcia priestorov a náradia. Najčastejšou chorobou pri pestovaní priesad je padanie klíčiacich rastlín. V prípade výskytu obmedzíme zavlažovanie, intenzívne vetráme a priesady ošetríme registrovanými prípravkami. Viac...


RÚŽIČKOVÝ KEL VÁS ZBAVÍ CHRONICKEJ ÚNAVY
Obľúbený je pre jemné ružičky, ktoré získajú ešte lepšiu chuť po miernom premrznutí. Keďže znesú mráz až -17 °C, aj ony môžu zostať na hriadke veľmi dlho bez toho, aby sa znehodnotili. Na prezimovanie v naozaj chladných oblastiach si však vyberajte radšej neskoré a nízke odrody. Viac...


VARIŤ ČI NEVARIŤ ZELENINU?
Variť, či nevariť zeleninu - to je častá polemika medzi ľuďmi, ktorí zo svojej stravy chcú, čo najviac vyťažiť pre svoje telo. Odpoveď nie je jednoduchá, pretože niektoré druhy zeleniny tepelne upravené disponujú vyššou nutričnou hodnotou ako v surovom stave, ale iné druhy tepelnou úpravou strácajú na výživovej hodnote. Viac...

__________

.

Náš tip!
Vyskúšajte čaj z kurkumy so zázvorom. Čaj vám pomôže na trávenie, prečistenie tela, posilenenie imunitného systému a zníženie hladiny cholesterolu. 

Budeme potrebovať:
500 ml vody
2 plátky zázvoru
2 lyžičky čerstvo nastrúhanej kurkumy
2 lyžičky medu
2 plátky citrónu

Postup:
Nastrúhajte kurkumu, nakrájajte zázvor a dajte do vody. Pridajte plátky citrónu a vodu priveďte k varu. Nechajte na miernim plameni asi 10 variť. Následne sceďte a keď čaj trocha vychladne pridajte med. Dôkladne zamiešajte a môžete vypiť jednu až dve ľálky denne.

Čítali ste už?
Čo jesť, aby sme boli šťastní?


.

Témy s radami

Ivan Hričovský

FACEBOOK
.
Rady do záhrady
Ivan Hričovský

.
Potrebujete
poradiť
v záhrade?
Ivan Hričovský
-
RADY A ODPORÚČANIA

Kliknite

na portrét

.

Katarína Horáková

FACEBOOK
Katarína Horáková
radí

.

Zaujímate sa 
o upevnenie si svojho zdravia
a chcete sa zdravo stravovať? 

Čítajte

RADY A ODPORÚČANIA

profesorky Kataríny Horákovej. 

Kliknite na portrét
známej
slovenskej spisovateľky.

.

Ivan Hričovský

INSTAGRAM

Ivan Hričovský

radí

.

Potrebujete poradiť
v záhrade?

Čítajte rady a odporúčania
Ivana Hričovského. 

Kliknite
na portrét 
nestora
slovenského ovocinárstva
a presuniete sa
na jeho instagramový účet.

.

Štítky

presádzanie strapky afrodiziakum Agrocentrum akné albízia alergén alergie alicín alkaloidy alkohol Alzheimerova choroba amarant aminokyseliny analgetický účinok anémia anetol aníz Anna Szabóová antibakteriálne účinky antibakteriálny prostriedok antibiotiká antimikrobiálny antioxidanty antiseptické účinky antisklerotické účinky antivirálne účinky antokyány antraknóza APNOE apríl arónia artičoky artritída askospóra astma ateroskleróza august avokádo badián baklažán baktéria balkón banán bárium batát baza bazalka begónie Beta karotén betaglukán bez chémie bezlepkové jedlo biele pečivo bielkoviny Biobit XL biochemické procesy biologická ochrana bioTomal blyskáčik BMI bobuloviny bolesť bolesť hlavy bolesť hrdla bolesť zubov bór borelióza BorOil brassinin brokolica broskyne brusnice bryndza bulgur bunka burčiak burina bylinky Cagáň Ľudovít čaj čaj čakanka CarnoMed celozrnné pečivo celulitída cerálie čerešne černice červce červené krvinky červené víno červík červivosť cesnak chia semienka chia semienka Chitopron chlorela chlorofyl cholesterol cholín choroby chren chrípka chróm chronické ochorenia chudnutie chudokrvnosť cibuľa cícer cícer baraní čierna reďkev čierne ríbezle čierny koreň cievy čínska kapusta čistenie krvi citrón čokoláda črepník črevá črevná flóra Crohnova choroba čučoriedky cuketa cukor cukrovka CuproTonic cvičenie cvikla cyklámeny datle december demencia depresie detektív detektívka detoxikácia organizmu DHA a EPA diéta dieťa diuretikum dna dojčenie draslík drenáž drieň drobné ovocie dule duševná činnosť dusík dvojkrídlovce egreše ekzém energia enzýmy epilepsia esenciálne oleje estragón éterické oleje eugenol Farmárska revue fazuľa február fenikel fermentácia fialové zemiaky figy Finclub fľaky flavonoidy Floraservis fluór foláty Folicit fóliovník fosfatidylserín fosfor Franchi fuchsie fytochemikálie GABA gaštan glukóza glykémia glykozidy granátovník grepfruit harmanček Helicobacter pylori hemoroidy histamín história hlávkový šalát hliník hlíva hmyz hnačka hniloba hnojenie hnojivo hojenie rán horčík horčiny hormóny horúčka hrachor siaty hrášok hrdza hrozno hrušky hubová choroba huby hudba humáty husenice hydratácia imunita Imunofol indoly infarkt infekcie infekcie močových ciest inulín Ivan Hričovský Ivana Horváthová izbové rastliny izotiokyanáty jablko jablone jablone stĺpovité jadroviny jahody január jar jarabina oskoruša jed jedlé kvety jedlo jeseň jód jodidovaná soľ jogurt júl jún kadmium kakao kaleráb kalórie kandidóza kapsaicín kapusta kardiosoľ kardiovaskulárne choroby karfiól karnozín karotenoidy kašeľ Katarína Horáková Katarína Skybová káva kazeín kešu orechy kivi kĺby klíčkový olej klíčky kliešť klinčeky kobalt kofeín Kohaplant kokosový olej kombucha kompost kompostovanie koncentrácia konzumácia kôpor kôra koreňový bal koriander koronavírus kosenie kosti kôstkoviny koža koža kŕčové žily kremík krevety krill olej krvný tlak krytonos kučeravosť kučeravosť kukla kukurica kumarín kumquat kurkuma kurkumín kvasinky kvetináč kvetináč kvetová lúka kvety L-karnitín L-teanín laktobacily laktóza ľanové semienka ľanový olej larva láska lecitín lepové doštičky letničky leto letorasty leukémia levanduľa liečba liečivé bylinky lieky lieska lieskové orechy limetka lipidy lipový listy losos Lucia Sedláček Harničárová lufa lúka lupiny luteín lykopén lyzin Magdaléna Valšíková-Frey máj majorán mak maliny málokrvnosť mandle mangán mango mangold marec marhule mäso mäsové výrobky mäta matcha Matušíková Sylvia meď med medonosné rastliny medovka medvedí cesnak melanóm melón méry metabolizmus metylsalicytát migréna milovanie minerály mišpula mliečne kvasenie mliečne výrobky mlieko mobil močopudné účinky molica molybdén Monika Ďurišová Monilióza morská soľ morské plody moruša motýľ mozgová príhoda mozgové vlny mozog mravce mráz mrkva mucha múčnatka mulč mulčovanie multivitamín mungo fazuľa muškátový oriešok muškáty mykorhízne huby mykóza myrozináza nádcha nadmerné potenie nádory nadúvanie nadváha nápoj narkolepsia nechtík nehoda nektarinky nemocnica nervozita nervy nespavosť neuróny nevoľnosť niacínamid nikel nosániky november obezita obilniny obličkové kamene obličky obranyschopnosť ochorenie ochrana rastlín oči očistná kúra odrody odrody okra okrasná záhrada okrasné stromy október olej olivový olej olivy olovo omega-3 mastné kyseliny opad plodov opeľovanie orechy ortuť osivo osteoporóza ostružiny otázky a odpovede ovocie ovocná záhrada ovocné stromky ovsené vločky oxidačný stres padanie vlasov pak choi palina palina dračia palmeta pamäť papaín papaín papája papája paprika paprika para orechy paradajky parazity parenisko Parkinsonova choroba paštrnák patizón patogén pažítka pečeň pečivo pektín peronosporóza pestovanie petržlen physalis pikírovanie píniové oriešky piperin pitný režim plánty pleseň pleť plodnosť plynatosť pocit úzkosti pôda podpník pokožka poľníček polotieň polyfenol pomaranč pór poruchy správania postrek potencia potočnica lekárska potraviny PowerOf-K pre deti prebierka plodov predpestovanie prekyslenie organizmu prevencia pŕhľava priateľstvo príbeh priesady proantokyanidíny probiotiká prostata proteíny psoriáza psychika púpava puríny quercetin quinoa rady rajčiny rakovina rakytník raňajky rasca rast rastlinný olej rebarbora recepty reďkovka redukčná diéta regenerácia reishi reklama REM repelent repkový ole respiračné problémy reuma rez rhodovit ríbezle riboflavín rigolovanie ringloty rododendrony rojenie rozmarín rozprávka roztočce rukola rumanček ruže ružičkový kel ryby ryža Sabína Zavarská sacharidy sadenice saturejka sedatíva selén semeno semiačka september serotonín sexuálne zdravie shii-take silice šípky síra skleník škodcovia škorica škrupinoviny škvrny škvrny na nechtoch slimáky slivky slizniaky slnečnicový olej sloní cesnak smäd smútivka sny sodík sója sójový olej soľ šošovica spaľovanie tukov spánok špargľa špenát spirulina špongia srdce srdcovo-cievny systém srvátka štádiá spánku starecké škvrny starecké škvrny starnutie štepenie stévia stimulátor rastu strapky stravovanie stres strukoviny sulforafan sulforafan sušenie súťaže svaly Symfónia Lesk 3 v 1 Szabóová Anna Tamašek tanín taurín tehotenstvo tekvica tekvicovité terasa topinambur tráva trávenie tráviaci trakt trávnik trávnik triesloviny tropická rastlina tryptofán tuky Turfcomp tvaroh tvarovanie uhorka ÚKSÚP ulitníky únava úroda ústa uštipnutie úzkosť vajcia vakcína Vallo Ivan Valšíková-Frey Magdaléna vanilka vápnenie vápnik včely vertikutácia vianočné pečenie videorady vijačka krušpánová vinič vinohrad viróza vírus višne vitalita vitamíny vláknina vlasy vlnovky voda voľné radikály vošky vražda vrtivka čerešňová vrtivka orechová vrúbľovanie vrúbľovanie vstrebávanie vápnika vyprázdňovanie výsadba vyšetrenie výskum vyvýšené záhony výživa výživový doplnok záhada záhrada zakoreňovač zalievanie žalúdok zápal zápcha zaškrtenie zaváranie závlaha zázvor zdravá strava zeaxantín zelené hnojenie zelené potraviny zelenina zeler železo zemiaky zemina zemolez zima zinok živice živiny životospráva živý plot žlčník žltačka zmrazovanie zrak zrak zranenie zrno zuby zvýšená teplota

Vytvorené systémom www.webareal.sk

ZDU2YTU5